Pizzasteen schoonmaken

Met het gebruik van een pizzasteen merk je al snel dat er verkleuringen en zwarte vlekken ontstaan. Dit is normaal en het is dan ook niet nodig om de pizzasteen hardnekkig te reinigen. In tegendeel, je moet een pizzasteen eigenlijk nooit met water en al helemaal niet met afwasmiddel schoonmaken. Hoe je jouw pizzasteen onderhoud leggen we hier stapsgewijs uit.
Merijn
Merijn   Laatst bijgewerkt op 8 mei 2023

Pizzasteen schoonmaken in 4 stappen

  1. Klaar met bakken? Laat de steen eerst volledig afkoelen in de oven of op de BBQ. Je wilt namelijk voorkomen dat de pizzasteen een thermische schok krijgt door de grote wisseling in temperatuur. Daardoor kan de pizzasteen breken.
  2. Haal de afgekoelde pizzasteen uit de oven of verwijder ‘m van de BBQ.
  3. Gebruik een houten spatel of plastic deegschraper om de aangebrande etensresten te verwijderen. Vermijd het gebruik van water. Gebruik ook nooit afwasmiddel om te steen schoon te krijgen.
  4. Plaats de pizzasteen terug in de oven of berg ‘m op op een droge plek.

Wat heb je nodig om een pizzasteen schoon te maken?

Goed nieuws: de kans is groot dat je niets extra’s hoeft aan te schaffen om jouw pizzasteen te reinigen. Om jouw pizzasteen goed schoon te maken, raden we een houten of kunststof spatel of deegschraper aan. Andere do’s en don’t:

  • Gebruik liever geen metalen keukengerei. Dit kan het keramiek of het cordieriet van de steen beschadigen.
  • Dompel de steen nooit onder in water.
  • Gebruik geen afwasmiddel om de steen te reinigen.
  • Wil je wel water gebruiken? Maak dan een doek licht vochtig met warm water.
  • Laat de steen volledig drogen voordat je ‘m opnieuw gebruikt of opbergt.

Kan je een verkleurde pizzasteen nog gebruiken?

Door het gebruik kan je pizzasteen verkleuringen krijgen. Je vraagt je misschien af of je ‘m daarna nog kunt gebruiken. Het antwoord is gelukkig ja: ook als je pizzasteen zwart aangebrande vlekken vertoont, kan je ‘m nog steeds in de oven en op de BBQ gebruiken.

Ook qua hygiëne zit je goed. Alleen aangebakken etensresten moeten worden verwijderd. Dat doe je bij voorkeur met een houten spatel of deegschraper. De verkleuringen hebben ook geen negatief effect op de prestaties tijdens het bakken. In tegendeel, zelfs: hoe vaker je de steen gebruikt, hoe meer natuurlijke anti-aanbakeigenschappen het oppervlak ontwikkelt. Heel handig.

Conclusie: hoe maak je je pizzasteen schoon?

Een pizzasteen vereist weinig onderhoud en schoonmaak. Laat de steen afkoelen en verwijder indien nodig de aangekoekte etensresten met een houten of kunststof deegschraper. Gebruik geen water of afwasmiddel om vlekken te verwijderen. Die vlekken zorgen er juist voor dat je beter pizza’s kan bakken. Ze werken namelijk als een natuurlijke anti-aanbaklaag.

Kan je een pizzasteen wassen?

Je mag een pizzasteen wassen, zolang je de bovenstaande stappen zorgvuldig volgt. Gebruik een vochtige doek en geen zeep of afwasmiddel. Gebruik zo min mogelijk water en geen zeep, reinigingschemicaliën of oliën gebruikt.

Mag je afwasmiddel gebruiken op een pizzasteen?

Gebruik nooit afwasmiddel op een pizzasteen. Keramiek, cordieriet en plaatstaal zijn poreus. De poriën van de pizzasteen zullen het afwasmiddel absorberen, waardoor de pizza’s die je in de toekomst met de steen gaat maken een licht zeepachtige smaak krijgen.

Wat doe je als de pizzasteen met afwasmiddel is gewassen?

Heb jij – of iemand anders in het huishouden – toch per ongeluk de steen met water of afwasmiddel schoongemaakt? Er is een oplossing! Bedek de hele pizzasteen met uitgerold bladerdeeg of niet-opgerolde croissantjes. Bak ze af en gooi ze daarna weg. Het deeg neemt de zeepsmaak op uit de steen.

Moet een pizzasteen worden ingebrand?

Een pizzasteen van cordieriet of keramiek hoef je niet in te branden. Als je thuis een pizzastaal gebruikt, dan zal deze wel moeten worden ingebrand en regelmatig onderhouden. Bij de stenen variant ontstaat na gebruik automatisch een natuurlijke anti-aanbaklaag, in de vorm van verkleuringen.

Kan een pizzasteen in de vaatwasser?

Nee, pizzastenen zijn niet vaatwasserbestendig en kunnen beschadigd raken als ze op deze manier worden gewassen.

Kan een pizzasteen in de oven tijdens het zelfreinigingsprogramma?

Nee, een pizzasteen mag niet in de oven wanneer het zelfreinigingsprogramma draait. Haal de steen dus uit de oven, anders kan die breken of barsten.

Kan je staalwol gebruiken op een pizzasteen?

Gebruik geen staalwol op een pizzasteen, want metaal of scherpe voorwerpen kunnen krassen op de steen veroorzaken. Gebruik in plaats daarvan een kunststof of houten spatel of deegschraper om etensresten te verwijderen. Ook kan je lichtjes de steen schuren met schuurpapier.

Hoe krijg je vastzittend voedsel van een pizzasteen af?

Als er hardnekkige etensresten op uw pizzasteen vastzitten, plaats je de steen een uur lang in de oven op ongeveer 250 graden. Als de steen eenmaal heet is, is het makkelijker om de etensresten eraf te schrapen, omdat ze dan niet meer zo vastkoeken op de steen. Doe dit wel terwijl de steen in de oven ligt. Als je de steen eruit haalt, kan dat zorgen voor een thermische schok.

Houd mij op de hoogte We zullen je informeren wanneer het product weer op voorraad is.