Geraspte kaas bewaren

Geraspte kaas, van Pecorino en Grana Padano tot de zachtere Fontina en Mozzarella kazen, ze kunnen allemaal worden geraspt. Maar hoe bewaar je geraspte kaas om deze zo lang mogelijk vers en houdbaar te houden? In dit artikel leer je de beste manieren om verschillende soorten geraspte kaas te bewaren, zowel in de koelkast als de mogelijkheid om deze in de vriezer in te vriezen voor langere perioden.
Merijn
Merijn   Laatst bijgewerkt op 8 mei 2023

Het is je vast al eens overkomen, je pakt de versgeraspte kaas van twee dagen geleden en deze begint al schimmelplekken te vertonen – ai, hoe houdt je verse geraspte kaas dan langer houdbaar? Het goed bewaren van versnipperde kaas is cruciaal voor het behoud van de kwaliteit en de smaak. Met onze tips helpen we je om jouw geraspte kazen zo goed mogelijk te bewaren, zowel in de vriezer als koelkast, om deze zo lang mogelijk vers en smaakvol te houden.

Hoe kan je geraspte kaas het best bewaren?

Hieronder de beste manieren en stappen om geraspte kaas zo lang mogelijk te bewaren en de houdbaarheid te verlengen met een focus op behoud van smaak en kwaliteit:
 
Bewaar in luchtdichte containers of zakjes: Bewaar geraspte kaas in luchtdichte containers of hersluitbare plastic zakken om blootstelling aan lucht te voorkomen en vocht te verminderen.
 
Onmiddellijk koelen: Geraspte kaas moet onmiddellijk na gebruik of raspen worden gekoeld om bederf te vertragen en de groei van bacteriën te voorkomen.
 
Zoveel mogelijk vocht verwijderen: Vermijd blootstelling van geraspte kaas aan vocht en vocht. Vocht kan schimmelgroei veroorzaken en de kaas bederven. Luchtdicht inpakken is hiervoor een belangrijke stap. Bij zachte geraspte kazen zoals Fontina en Mozzarella is het aangeraden om eerst al over overtollige vocht uit de kaas te wringen.
 
Gebruik een stukje papieren keukenrol: Heel simpel, leg een stukje papieren keukenrol in de container of diepvrieszak om te helpen met overtollig vocht te absorberen, om zo de houdbaarheid van geraspte kaas te verlengen.
 
Vries meerdere kleine porties in: Als je de geraspte kaas niet binnen een paar dagen of weken gebruikt, overweeg dan om deze in kleine porties te verdelen en in te vriezen, zodat je alleen hoeft te ontdooien wat je nodig hebt. Plaats in luchtdichte vriezerzakjes of containers. Je kan de kaas ook vantevoren nog inwikkelen in plasticfolie.
 
Langzaam laten ontdooien: Als je geraspte kaas ontdooit, laat deze dan langzaam ontdooien in de koelkast. Plotselinge temperatuursveranderingen kunnen de kaas doen bederven.

Geraspte kaas bewaren & invriezen in de vriezer

Hier volgen de instructies voor het bewaren van geraspte kaas in de vriezer, wat erg handig kan zijn als je grote hoeveelheden geraspte kaas gaat bewaren:

  • Kaas raspen en drogen: Zorg dat de geraspte kaas droog en vrij van klonten is voordat je deze in de vriezer gaat bewaren. Je kunt een papieren keukenrol gebruiken om overtollig vocht op te nemen.
  • Verpak de geraspte kaas: Plaats de geraspte kaas in een luchtdichte en vriesbestendige container of vriezerzakje. Ook kan je plasticfolie gebruiken, maar dit werkt beter voor hele blokken kaas dan wanneer je deze al hebt geraspt. Knijp als laatst nog even het overtollige lucht eruit om vriesbrand te voorkomen.
  • Labelen en dateren: Label en dateer de kaas voordat je hem in de vriezer bewaart, zodat je precies weet of de kaas nog vers is of dat deze toch net iets te lang in de vriezer heeft gelegen – dit is trouwens altijd een aanrader voor alles wat in de vriezer wordt bewaard, niet enkel geraspte kaas.
  • Bewaar de kaas in de vriezer: Leg de container of vriezerzak met de geraspte kaas in de vriezer. Op deze manier kunnen de meeste geraspte kazen tot 6 maanden worden bewaard, al is dit wel afhankelijk van het soort kaas.
  • Bevroren geraspte kaas ontdooien: Als je de geraspte kaas wilt gebruiken, ontdooi deze dan een nacht in de koelkast. Zo kan deze de volgende dag direct worden gebruikt. Ontdooi de geraspte kaas nooit op kamertemperatuur, want dan kunnen bacteriën zeer snel groeien.

Italiaanse geraspte kazen bewaren

De bewaarvoorschriften voor verschillende soorten geraspte kaas zijn vaak niet hetzelfde per kaas. Met de grote verscheidenheid aan kazen en het bewerkingsproces hiervan kan dit toch flink variëren.

Geraspte mozzarella is bijvoorbeeld een zachtere kaas en kan andere bewaarvereisten hebben dan geraspte parmezaanse kaas, die een hardere kaas is. Het is belangrijk om de verschillen tussen elk type geraspte kaas te begrijpen om de kwaliteit en smaak goed te bewaren en te behouden. Hier volgen enkele tips voor het bewaren van verschillende soorten Italiaanse geraspte kaas:

Als het gaat om het bewaren van geraspte Italiaanse kazen, blijft de algemene regel hetzelfde: stevigere kazen zijn beter om te bewaren. Hier volgt een verdeling per kaassoort:

Harde geraspte kaas bewaren

Harde kazen, zoals Grana Padano, Pecorino Romano, en Parmigiano Reggiano, kunnen geraspt in een luchtdichte verpakking in de koelkast tot 2-3 maanden bewaard worden zonder noemenswaardige verandering in smaak of textuur.

Semi-harde geraspte kaas bewaren

Halfharde kazen, zoals Gorgonzola en Fontina, moeten geraspt in een luchtdichte verpakking in de koelkast worden bewaard en binnen een paar weken worden gebruikt om hun kwaliteit te behouden.

Zachte geraspte kaas bewaren

Geraspte zachte kazen, zoals Mozzarella en Bocconcini, zijn zeer kort houdbaar en moeten in een luchtdichte verpakking in de koelkast worden bewaard. Ze moeten binnen 2-3 dagen na opslag worden gebruikt om hun kwaliteit en smaak te behouden.

Het is belangrijk op te merken dat geraspte kaas de neiging heeft sneller uit te drogen en zijn smaak te verliezen dan hele kaas, dus je kunt hem het beste zo snel mogelijk gebruiken.

Bovendien kan de toevoeging van conserveringsmiddelen of andere ingrediënten aan geraspte kaas ook de houdbaarheid en de smaak beïnvloeden.

Houd mij op de hoogte We zullen je informeren wanneer het product weer op voorraad is.