Zelf pizzasaus maken

Een goede pizzasaus is net als je pizzadeeg een belangrijke basis voor je zelfgemaakte pizza's. In dit artikel delen we het recept voor de beste pizzasaus. Wat zijn de belangrijkste ingredienten en welke stappen je niet mag overslaan, in dit artikel leer je zelf heerlijke Italiaanse pizzasaus maken.
Merijn
Merijn   Laatst bijgewerkt op 12 september 2022

Wil je een perfecte pizza maken? Dan zijn drie onderdelen belangrijk: het deeg, de saus en de toppings. Eerder schreven wij al een artikel over het maken van je eigen pizzadeeg. Vandaag gaan we uitleggen hoe je pizzasaus maakt. 

Je bent waarschijnlijk geneigd de saus te onderschatten. Maar doe dat niet! De smaak van de pizzasaus kan een pizza maken of breken. Toch is het maken van een echt lekkere saus is moeilijker dan je denkt. Maar wees gerust: als je eenmaal weet welke ingrediënten je nodig hebt, is het een fluitje van een cent.

Welke ingrediënten heb je nodig voor jouw pizzasaus?

Veel mensen gebruiken een pastasaus als basis voor de pizzasaus. Dat kan natuurlijk prima. Toch kan het ook anders. Het is bijvoorbeeld veel lekkerder om gepelde tomaten, tomatenpulp of tomatenblokjes te gebruiken. De andere ingrediënten die je nodig hebt voor het maken van jouw goddelijke pizzasaus zijn ui of sjalot, knoflook en (gedroogde) kruiden.

Moet je gedroogde kruiden of verse kruiden gebruiken voor jouw pizzasaus?

Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar voor een saus is het beter om geen verse maar gedroogde kruiden te gebruiken. Wanneer je de verse kruiden met de saus mee verwarmt, blijft er namelijk weinig van de smaak over. Gedroogde kruiden geven veel meer smaak af. Vandaar dat het beter is om gedroogde kruiden te gebruiken voor het maken van pizzasaus.

Wil je een gouden tip voor het bereiden van jouw pizzasaus?

Wanneer je de pizzasaus hebt gemaakt, is het belangrijk om ‘m nog even te laten staan. De saus is namelijk het lekkerste wanneer je ‘m een of twee dagen van te voren maakt. Hierdoor trekken de kruiden in de saus, wat zorgt voor extra smaak. Even geduld, dus – daarna kun je genieten van de lekkerste pizzasaus op aarde.

Recept voor verse pizzasaus met tomaten

Het maken van pizzasaus is niet veel werk. Je bent er ongeveer 15 tot 20 minuten mee bezig. Mocht je dit te veel werk vinden, dan kunnen je ook meer saus maken dan nodig. Je kunt de overgebleven saus namelijk prima een tijdje in de vriezer bewaren.

Ingrediënten

Om genoeg saus te maken voor drie a vier middelgrote pizza’s heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 400 gram tomatenblokjes, gepelde tomaten of tomatenpulp
  • 1 ui of sjalot
  • 2 tenen knoflook
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 2 theelepels gedroogde basilicum
  • 1 theelepel gedroogd tijm
  • ½ eetlepel bruine basterdsuiker
  • olijfolie
  • peper naar smaak
  • zout naar smaak

Benodigdheden

  • staafmixer
  • pan

Bereidingswijze

  • Snipper de ui of sjalot.
  • Snijd de tenen knoflook fijn of pers ze.
  • Fruit de ui of sjalot en de knoflook twee minuten in een pan met een scheutje olijfolie.
  • Voeg de suiker toe en bak tot het begint te karamelliseren.
  • Voeg de tomaten en de kruiden toe en laat het een paar minuten pruttelen.
  • Pureer de saus met een staafmixer tot een mooie gladde saus.
  • Laat de saus afkoelen, dek af en bewaar in de koelkast. Heb je te veel saus gemaakt dan je in de komende weken op kunt? Dan kun je de saus in de vriezer bewaren.

Variaties op de klassieke pizzasaus

Naast een saus van tomaten zijn er ook andere sauzen die lekker zijn op een pizza. Hieronder vind je onze favorieten.

Pizza bianco

Een pizza bianco, Italiaans voor ‘witte pizza’, is niets meer dan een dunne pizzabodem met daarop in plaats van tomatensaus een dun laagje mascarpone of crème fraîche. Hier kan je dan uiteraard weer je eigen toppings naar keuze op doen.

Barbecuesaus

De meeste Italianen zullen zeggen dat een pizza met barbecuesaus geen pizza is. Toch zijn er op internet genoeg pizzarecepten te vinden waar barbecuesaus wordt gebruikt in plaats van tomatensaus. Eerlijk is eerlijk: ook wij vonden het lekker ter afwisseling.

Veelgestelde vragen

Hoe verdeel je de saus over de pizza?

Je wilt de saus het liefst zo gelijk mogelijk over de pizzabodem verdelen. Dat gaat het makkelijkst met de achterkant van een lepel.

Hoe kan je pizzasaus het beste bewaren?

Nadat de saus is afgekoeld, kun je ‘m afdekken en enkele dagen in de koelkast bewaren. Dat kan bijvoorbeeld in een plastic bakje of in een glazen pot. Als je genoeg pizza’s hebt gemaakt met de saus, maar toch nog saus over hebt, kan je de saus ook prima invriezen. Weggooien is natuurlijk zonde.