Kaas invriezen

Kaas invriezen is een prima manier om het een maand of langer te bewaren, zonder dat het ten koste gaat van smaak of textuur. Niet alle kazen kunnen echter goed worden ingevroren. In deze gids gaan we in op de beste manier om kaas in te vriezen, inclusief tips voor verschillende soorten kaas.
Merijn
Merijn   Laatst bijgewerkt op 8 mei 2023

Kan je kaas invriezen in de vriezer?

Ja, je kan kaas invriezen in de vriezer, zeker harde en semi harde kazen. Maar zachte kazen hebben een hoog vochtgehalte, waardoor de kaas bij invriezen kruimelig of korrelig kan worden. Dit komt doordat het vocht in de kaas uitzet en de celwanden van de kaas scheurt als hij bevriest. Harde kazen daarentegen, die weinig vocht bevatten, vriezen dus wel goed in en kunnen tot maar liefst zes maanden meegaan in de vriezer.

  • Wel invriezen: Harde kazen (Pecorino, Parmezaan) laten zich goed invriezen, maar ook semi harde kazen zoals de Italiaanse Provolone zijn goede kandidaten.
  • Niet invriezen: Zachtere kazen (Mozzarella, Mascarpone) laten zich minder goed invriezen, maar is wel mogelijk.

Het is belangrijk op te merken dat het invriezen van kaas geen invloed heeft op de voedingswaarde ervan, maar het kan wel invloed hebben op de structuur en smaak van de kaas, voornamelijk bij zachte kazen die zijn ontdooid na bewaren in de vriezer.

Kazen die zich goed laten invriezen

Harde en half harde kazen laten zich het best invriezen. Kaas zoals cheddar, Zwitserse, Parmezaanse, Camembert, Münster, Provolone, blauwe kaas, Edam en Romano, vriezen goed in vanwege hun lage vochtgehalte

Deze kaassoorten kun je in stukken snijden en strak in bakpapier en plasticfolie verpakken voordat je ze in een afsluitbare plastic zak doet. Label de zak met de inhoud en de datum, en bewaar hem in de vriezer voor maximaal 6 maanden.

Kaas die niet goed invriest

Verse kazen, zoals kwark, ricotta, brie, roomkaas en mascarpone, vriezen niet goed in vanwege hun hoge vochtgehalte. Ook plakken kaas zijn niet de beste keuze om in te vriezen en kunnen beter in de koelkast worden bewaard. Snel eten en circa een week in de koelkast optimaal houdbaar.

Harde en half harde kazen invriezen

  1. Kaas portioneren. Snijd de kaas in stukken van een paar centimeter breed, zo kan je kleinere porties pakken zodat je alleen gebruikt wat je nodig hebt.
  2. Wikkel in bakpapier of plasticfolie. Wikkel elk stuk kaas strak in bakpapier, vervolgens in plasticfolie.
  3. Plaats in een afsluitbare plastic zak. Breng de verpakte kaas over in een afsluitbare plastic zak, verwijder alle lucht, label met inhoud en datum, en sluit af.
  4. Invriezen & bewaren: Bewaar de harde- en half harde kazen tot een maximaal van 6 maanden in de vriezer.

Hoe zachte kazen in te vriezen

  1. Rasp de kaas. Rasp zachte kazen, zoals mozzarella of jonge cheddar met de grootste gaten op je kaasrasp – een handige tip is om de kaas eerst een uur in de vriezer harder te laten worden.
  2. Doe in een afsluitbare plastic zak. Doe de geraspte kaas over in een afsluitbare plastic zak, verwijder alle lucht, label met inhoud en datum, en sluit af.
  3. Invriezen & bewaren: Bewaar in de vriezer tot 6 maanden, al is na 2 tot 3 maanden zeker een verschil in de textuur te merken na het ontdooien.

Bevroren kaas ontdooien

Als je klaar bent om de kaas te gebruiken, leg hem dan in de koelkast om langzaam te ontdooien. Dit kan wel tot 24 uur duren, afhankelijk van de grootte van het blok kaas dat is ingevroren. Langzaam laten ontdooien is belangrijk, zodat het vocht weer in de kaas kan worden opgenomen. 

Laat kaas niet op kamertemperatuur ontdooien, dit vergroot de kans op bacterievorming en bederving aanzienlijk.

Houd mij op de hoogte We zullen je informeren wanneer het product weer op voorraad is.