Italiaanse kruiden

Merijn
Merijn   Laatst bijgewerkt op 8 mei 2023

De populairste soorten Italiaanse kruiden

Jij wilt lekker aan de slag in de Italiaanse keuken. Voordat je van start kunt, is het belangrijk om de juiste kruiden in huis te hebben. Hieronder leggen we uit welke kruiden in jouw assortiment niet mogen ontbreken en hoe je ze het beste kan gebruiken.

Peterselie

Peterselie (prezzemolo in het Italiaans) is een van de meest gebruikte kruiden in de Italiaanse keuken. Peterselie wordt vaak gebruikt in pastagerechten, sauzen en soepen en in zeevruchten- en groentesauzen. Peterselie wordt in de Italiaanse keuken ook gebruikt als aanvulling op pittige gerechten. Ook in bouquet garni is dit kruid samen met laurier, tijm, rozemarijn en salie te vinden.

Peterselie bevat veel vitamine A, B, en C, maar is daarnaast als vers kruid ook een goede bron van ijzer, jodium, en magnesium. Peterselie is een goede ademverfrisser en daarom een goede combinatie in gerechten met veel knoflook.

Rozemarijn

Rozemarijn (rosmarino in het Italiaans) groeit in overvloed in Italië, net als laurierbladeren. Rozemarijn is een stevige plant en staat bekend om zijn peperachtige, houtachtige smaak. In de Italiaanse keuken wordt rozemarijn vaak gebruikt in de bereiding van geroosterde groenten of vlees. Als je gebakken aardappeltjes krijgt van een Italiaan, is de kans groot dat er rozemarijn op zit.

Rozemarijn heeft ook lange geschiedenis als geneeskundig kruid. Zowel als teken van vriendschap en als middel om nare dromen te verjagen. Daarnaast is rozemarijn heel gezond: er zit onder andere ijzer, calcium, voedingsvezels en andere antioxidanten in. Genoeg reden om dit Italiaanse kruid in je gerechten te gebruiken.

Salie

Salie (salvia in het Italiaans) wordt wereldwijd gebruikt vanwege haar vele gezonde eigenschappen en is ook een belangrijk element in de Italiaanse keuken. De Italiaanse naam van dit kruid van salie komt van het Latijnse woord voor “gezondheid”. Al eeuwenlang wordt salie gebruikt vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen en als ondersteuning van de spijsvertering. Salie wordt in de Italiaanse keuken gebruikt bij pastagerechten zoals gnocchi en risotto, maar ook bij geroosterd vlees en in soepen. Salie wordt net als rozemarijn en basilicum in grote hoeveelheden in de Italiaanse keuken gebruikt.

Basilicum

Basilicum (basilico in het Italiaans) is een ander veelgebruikt Italiaans kruid. Basilicum voegt een frisse smaak toe aan het gerecht, en is een uitstekende combinatie met kaas, tomaat, knoflook en citroen. Een goede combinatie waar je basilicum zeker van kent, is de populaire salade of pizza Caprese. Hoewel je de Italiaanse keuken zonder basilicum niet zou kunnen voorstellen, komt basilicum oorspronkelijk toch echt uit India. Via de specerijenroute werd het naar Italië gebracht en ingelijfd in de Italiaanse keuken.

Tijm

Tijm (timo in het Italiaans) wordt ook veel gebruikt in de Italiaanse keuken. De blaadjes zijn klein en slank van vorm en groeien aan een stevige struik met wat houtige stelen. Deze blaadjes hebben een volle en scherpe smaak die een goede toevoeging kan zijn aan gerechten met vlees, vis en gevogelte. Ook in combinatie met tomaat, aubergine, komkommer en paprika komt dit kruid goed tot zijn recht. 

Laurier

Laurierbladeren (alloro in het Italiaans) groeien aan de laurierboom, die in overvloed door heel Italië te vinden is. Laurier wordt gebruikt in de keukens van diverse regio’s van Italië. Dit scherpe, kruidige blad wordt vaak toegevoegd aan soepen, sauzen en stoofschotels voor een uitgesproken aromatische noot. Het wordt ook gebruikt om vlees- en visgerechten op smaak te brengen, ingemaakt met groenten, en is steevast te vinden in een goede bolognese. Laurierbladeren zijn een bron van vitamine A en C, foliumzuur, kalium, calcium en ijzer.

Oregano

Oregano (origano in het Italiaans) wordt in de Italiaanse keuken niet zo vaak gebruikt als bijvoorbeeld peterselie of basilicum. Oregano is smaakvoller in gedroogde vorm en wordt vaker gebruikt in Zuid-Italiaanse en Siciliaanse gerechten. Hoewel het een goed idee is om verse oregano te gebruiken als het beschikbaar is, is gedroogde oregano net zo nuttig en heeft het een verrassend krachtig effect. Oregano is zeer aromatisch en heeft een doordringende smaak die een beetje een aardse en muntsmaak heeft. Gezondheidsvoordelen van oregano zijn onder andere hoge hoeveelheden omega-3, ijzer, mangaan, en antioxidanten.

Majoraan (marjolijn)

Majoraan (maggiorana in het Italiaans) lijkt veel op oregano, maar heeft een iets mildere smaak en een  fleuriger aroma. Zowel oregano als majoraan heeft een vrij sterke smaak, dus we adviseren ze in bescheiden hoeveelheden te gebruiken, om de smaak van de gerechten niet te overheersen. Majoraan is rijk aan magnesium en kalium. Daarnaast is het een toevoeging voor foliumzuur en vitamine A en K.

Wat zit er in Italiaanse kruidenmix?

De Italiaanse kruiden in een potje uit de supermarkt bestaat meestal uit een mix van basilicum, oregano, rozemarijn, tijm en majoraan. Soms worden er extra kruiden en specerijen (zout en peper) aan toegevoegd. In Italië zelf vind je geen potjes met kruidenmix. Er zijn dan ook weinig gerechten die specifiek vragen om deze combinatie aan kruiden. Italiaanse kruiden worden vaak niet meer dan met 1 of 2 stuks gecombineerd. De Italiaanse kruidenmix is echter wel erg populair in gebruik van een snelle tomaten pastasaus of pizzasaus.

Houd mij op de hoogte We zullen je informeren wanneer het product weer op voorraad is.