Zelf pizzasaus maken met verse ingrediënten

Merijn
Merijn   Laatst bijgewerkt op 7 november 2022

Voor het maken van een pizza zijn er drie belangrijke delen. Het deeg, de saus en de verschillende toppings. Eerder schreven wij al een artikel over het maken van je eigen pizzadeeg.

Vandaag gaan we uitleggen hoe je, misschien wel het belangrijkste ingrediënt van de pizza, pizzasaus maakt. De smaak hiervan kan een pizza doen maken of breken. Het maken van een echt lekkere saus is misschien moeilijker dan je  denkt. Maar als je eenmaal weet welke ingrediënten er nodig zijn is het een fluitje van een cent.

Verse ingrediënten

Veel mensen gebruiken een pasta saus als basis voor de saus. Opzich kan dit prima maar veel lekkerder is om gepelde tomaten, tomaten-pulp of tomatenblokjes te gebruiken.

De andere ingrediënten die je nodig hebt voor het maken van pizzasaus zijn ui/sjalot, knoflook en (gedroogde) kruiden.

Gedroogde kruiden of verse kruiden?

Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig maar voor een saus is het beter om geen verse kruiden te gebruiken. Wanneer je de verse kruiden met de saus mee verwarmt blijft er weinig van de smaak over. Gedroogde kruiden geven veel meer smaak af, vandaar dat het beter is om gedroogde kruiden te gebruiken voor het maken van pizzasaus.

Gouden tip voor het bereiden van pizzasaus.

Wanneer je de pizzasaus hebt gemaakt is het belangrijk om deze nog even te laten staan. Het lekkerste is de saus wanneer je deze een of twee dagen van te voren maakt. Hierdoor trekken de kruiden in de saus wat zorg voor extra smaak. Daarna

Recept voor verse pizza saus van tomaten.

Het maken van pizzasaus is niet al te veel werk. Hier ben je ongeveer 15 tot 20 minuten mee bezig. Mocht je dit nou teveel werk vinden dan kunnen je ook meer saus maken dan nodig. Je kunt de overgebleven saus namelijk prima een tijdje in de vriezer bewaren.

Ingrediënten

Om genoeg saus te maken voor drie a vier middelgrote pizza’s heb je de volgende ingrediënten nodig:

Ingrediënten

  • Tomatenblokjes, gepelde tomaten of tomaten-pulp: 400 gram
  • Ui of slajot: 1 stuks
  • Knoflook: 2 tenen
  • Gedroogde oregano: 2 theelepels
  • Gedroogde basilicum: 2 theelepels
  • Gedroogd tijm: 1 theelepel
  • Bruine basterdsuiker: 0.5 eetlepel
  • Olijfolie: 1 eetlepel
  • Zout en peper: naar smaak

Benodigdheden

Bereidingswijze

  • Snipper de ui/sjalot

  • Snijd de tenen knoflook fijn of pers deze

  • Fruit de ui/sjalot en de knoflook in een pan met een scheutje olijfolie. Doe dit ongeveer twee minuten.

  • Voeg de suiker toe en bak het geheel tot het begint te karameliseren.

  • Voeg hier de tomaten en de kruiden aan toe en laat het een paar minuten pruttelen.

  • Pureer de saus met een staafmixer tot een mooie gladde saus.

  • Laat de saus afkoelen, dek af een bewaar het in de koelkast.

Variaties op de klassieke pizzasaus.

Naast een saus van tomaten zijn er ook andere sauzen die lekker zijn op een pizza.

Pizza bianco

Een pizza bianco, wat italiaans is voor ‘witte pizza’, is niets meer dan een dunne pizzabodem met daarop in plaats van tomatensaus een dun laagje mascarpone of creme fraiche. Hier kan je dan uiteraard weer je eigen toppings naar keuze op doen.

Barbecuesaus

De meeste Italianen zullen zeggen dat een pizza met barbecuesaus geen pizza is. Toch zijn er op internet genoeg pizza-recepten te vinden waar barbecuesaus wordt gebruikt in plaats van tomatensaus. Eerlijk is eerlijk ook wij vonden het lekker ter afwisseling.

Veelgestelde vragen:

Hoe verdeel je de saus over de pizza?

De saus wil je het liefst zo gelijk mogelijk verdelen over de pizzabodem. Dit gaat het makkelijkst met de achterkant van een lepel.

Hoe kan je pizzasaus het beste bewaren?

Nadat de saus is afgekoeld kun je deze afdekken en enkele dagen bewaren in de koelkast. Dit kan bijvoorbeeld in een plastic bakje of in een glazen pot. Als je genoeg pizza’s hebt gemaakt met de saus maar toch nog saus over hebt dan kan je de saus ook prima invriezen! Weggooien is natuurlijk zonde.

Houd mij op de hoogte We zullen je informeren wanneer het product weer op voorraad is.