Pizza quattro formaggi

De Pizza ai Quattro Formaggi is een van de populairste witte pizza's. Want als een echte kaasliefhebber is het onmogelijk om al die draderige kaas, verdeeld over een perfect gezuurd en gekookt pizzadeeg te weerstaan. Zoals alle recepten voor zelfgemaakte pizza is ook hier het uitgangspunt het deeg: bloem, water, gist, olie en zout.
Merijn
Merijn   Laatst bijgewerkt op 17 oktober 2022

Welke kazen je gebruikt op een pizza quattro formaggi is aan jou, maar weet dat het belangrijk is om zachtere kazen te kiezen die tot de categorie smeltkazen behoren. De meest gebruikte Italiaanse kazen voor Quattro Formaggi zijn Mozzarella, Parmigiano Reggiano, Scamorza, Fontina en Asiago. Het is dan ook niet nodig om enkel te kiezen voor Italiaanse kazen, want ook Brie en Emmental zijn heerlijk als topping – als je een favoriete kaas hebt raden we aan om daar vooral mee te experimenteren.

Pizza Quattro Formaggi

Recipe by MerijnCourse: DinnerCuisine: ItalianDifficulty: Easy
Servings

1

porties
Voorbereiding

10

minutes
Kooktijd

10

minutes
Calories

1200

kcal

Ingredienten

 • 1 pizzabodem zonder tomatensaus

 • 1 theelepel Italiaanse extra virgine olijfolie

 • 75 gram Mozzarella

 • 100 gram Stracchino

 • 75 gram Gorgonzola

 • 40 gram geraspte Parmezaanse kaas

Instructies

 • Verwarm de oven voor op 220°C Gebruik je een pizzasteen, laat deze dan tegelijkertijd opwarmen in de oven.
 • Bestrooi je favoriete Italiaanse kruiden op de pizzabodem en voeg een snufje zout toe.
 • Verspreid de stracchino kaas met een theelepel over de pizzabodem. Verdeel hierna evenredig de blokjes Mozzarella en Gorgonzola over de pizza. Verdeel hierna de geraspte Parmezaanse kaas.
 • Plaats de pizza Quattro Formaggi in de voorverwarmde oven en zet een timer voor 10 minuten.
 • Verwijder de pizza uit de oven, snijd in punten en serveer aan tafel.

Notities

 • Voor de vleesliefhebbers: voeg nog een paar plakjes Prosciutto di Parma toe wanneer je de pizza uit de oven haalt.

Pizza Quattro formaggi, wat is de origine?

Quattro Formaggi Pizza is vermoedelijk ontstaan in de Italiaanse regio Lazio in het begin van de 18e eeuw. Er is niet veel meer bekend over zijn oorsprong dan dit, maar wij geloven graag dat zijn bestaan begon uit pure liefde voor kaas. Hij krijgt niet zoveel lof als zijn Napolitaanse tegenhanger en is in Nederland voornamelijk bekend geworden door de diepvriespizza’s, maar een zelfgemaakte pizza quattro formaggi is een ware delicatesse.

Hoewel dit soort pizza het best geserveerd wordt met een pizzabodem op basis van zuurdesem deeg, wordt de smaak voornamelijk bepaald door de kazen die je als topping gebruikt.

Welke ingrediënten zitten er op een pizza Quattro Formaggi?

De kazen die worden gebruikt variëren afhankelijk van het recept dat je volgt. Er is echter één specifieke kaas die op elke pizza Quattro Formaggi hoort, en dat is mozzarella. Mozzarella moet altijd worden gebruikt omdat het vocht in de taart vasthoudt en de andere kazen beschermt tegen de intense hitte in de oven, vooral de houtgestookte. De mozzarella beschermt in dit geval de andere kazen en ingredienten.

Naast mozzarella zijn er nog vier typische kaassoorten die in de taart worden verwerkt: Gorgonzola, Stracchino, Fontina, Gruyère, Emmentaler en Parmezaanse kaas. Deze soorten kaas werken goed samen, smelten goed en hebben weinig kans op verbranden in de oven.

Houd mij op de hoogte We zullen je informeren wanneer het product weer op voorraad is.