Zelf pizzadeeg maken met de hand

Merijn
Merijn   Laatst bijgewerkt op 18 oktober 2022

Pizzadeeg is er net als pizza in veel verschillende soorten en maten. In dit recept leer je zelf pizzadeeg maken voor traditionele Napoletaanse pizza’s: een dunne pizzabodem met een wat dikkere korst.

Ingrediënten

  • Warm water: 600 milliliter
  • Pizzameel, type '00' of tarwemeel: 1000 gram
  • Zout: 20 gram
  • Optioneel: gedroogde gist: 24 gram

Benodigdheden

  • Deegroller

Bereidingswijze

  • Strooi het gist in een middelgrote kom met het warme water. Niet heet, niet koud, maar echt warm. In deze temperatuur kan het gist het best haar werk verrichten. Roer goed tot de gist is opgelost.

  • Giet bijna al het meel op de tafel en vorm dit toch een vulkaan: een grote krater in het midden met een stevige wand die het water kan tegenhouden.

  • Giet het mengsel van gist en warm water, samen met de andere ingrediënten, in de “krater” van de vulkaan.

  • Kneed het pizzadeeg 10 tot 15 minuten tot het een glad en elastisch geheel vormt. Vorm het pizzadeeg naar een bol en bestrijk het oppervlakte met bloem.

  • Smeer een kom in met wat olijfolie en plaats daarin de bol pizzadeeg. Draai het deeg om zodat ook de bovenkant lichtjes ingeolied is.

  • Bedek de kom met een keukendoek of plasticfolie en laat het deeg ten minste 4 tot 5 uur rusten. Om het deeg in 1 uur te laten rijzen, gebruik je 21-24 gram gedroogde gist.

Houd mij op de hoogte We zullen je informeren wanneer het product weer op voorraad is.