Spicy hot honey

‘Hot spicy honey’, hete honing in het Nederlands, is een echte delicatesse, die je eenvoudig zelf kan bereiden met weinig benodigd keukengerei en een simpel recept. Hot honey wordt gemaakt door honing te infuseren met de hitte en smaak van chilipepers. Het resultaat is een zoet en pittig mix die kan worden gebruikt als smaakmaker op veel verschillende Italiaanse gerechten: pizza, vlees, kaas en een groot scala aan groenten.
Merijn
Merijn   Laatst bijgewerkt op 27 januari 2023

Wat is hot honey?

Geinfuseerde spicy honeyis een heerlijk ingrediënt dat jouw gerechten een ware boost in pittigheid kan geven. Maar wat is het precies? Hot honey is een soort geïnfuseerde honing, waarbij meestal hete chilipepervlokken of gedroogde pepers worden gebruikt.

Andere soorten geïnfuseerde honing gebruiken hartige ingrediënten of verfrissende kruiden, maar hot honey staat écht bekend om de pittigheid. Deze unieke smaakcombinaties zijn ideaal voor veel verschillende toepassingen en gerechten uit verschillende keukens, waaronder ook de Italiaanse keuken. Hot spicy honey is dan ook geweldig als topping, marinade en dipsaus.

Welke ingredienten nodig voor spicy hot honey?

Voor het recept van hot honey heb je enkel de 2 basis ingredienten nodig: honing van goede kwaliteit en gedroogde chilipepers naar keuze. Het recept geeft je veel vrijheid, want je kiest zelf welke honing en chilipepers je gaat gebruiken.

Welke honing gebruik je voor hot honey?

Honing: welke honing je gaat gebruiken is aan jou, maar we raden aan om voor kwalitatieve honing te kiezen de honing die je gaat gebruiken. Goede keuzes zijn bloemenhoning, klaverhoning en oranjebloesemhoning. Rauwe, ongefilterde honing voor de beste smaak. Dit type honing is niet verhit of bewerkt, en behoudt alle heilzame enzymen, antioxidanten en andere voedingsstoffen. Hij heeft ook een meer uitgesproken en complexe smaak

Welke chilipepers zijn het meest geschikt?

Chilipepers: voegt de benodigde pittigheid toe waar spicy honey bekend om staat. De smaak en pittigheid wordt bepaald door het type chili peper – van mild tot extreem heet. Populaire keuzes voor het maken van spicy honey honing zijn de Italiaanse Calabrische of Peperoncino peper.

  • Gebruik bij voorkeur gedroogde chilipepers voor een langere levensduur van het eindproduct.

Welke variaties op spicy honey zijn er?

Hot honey die in culinaire speciaalzaken te koop is bevat vaak appelcider azijn, maar het basisrecept vraagt hier niet om. De toevoeging van azijn zorgt dat de spicy honey een licht scherpe en zure smaak krijgt, bovenop de zoet- en pittigheid. Azijn is qua smaak vrij intens, waardoor het de smaak van hot honey ook flink aanpast.

  • Als je de scherpe en enigszins zure smaak van azijn kan lekker vind, dan is de kans groot dat je deze toevoeging gaat waarderen, en vice versa.

Verschil tussen spicy honey met en zonder azijn

Spicy honey zonder azijn wordt gemaakt door honing te infuseren met chilipepers en heeft een gladde, stroperige textuur. De zoete en pittige smaken nemen in dit geval de overhand, wat het een goede keuze maakt voor recepten met vlees, maar is zeker populair als extra topping voor pizza’s en is een aanrader voor wat extra pit bij je kaasplankjes.

Hot honey met azijn daarentegen wordt gemaakt door naast honing en chilipepers ook azijn toe te voegen, wat de hot honey wat een zuurdere en scherpere smaak geeft. Waar mogelijk gebruiken we altijd appelcider azijn, maar rijstwijnazijn blijkt een prima alternatief. De toevoeging van azijn zorgt ook dat de honing wat dikker en minder stroperig wordt qua textuur. De versie met azijn gebruiken wij voornamelijk voor sandwiches, gegrillt vlees en als toevoeging voor onze zelfgemaakte barbecuesaus.

Spicy hot honey

Recipe by MerijnCuisine: ItalianDifficulty: Easy
Servings

12

servings
Prep time

5

minutes
Cooking time

20

minutes
Calories

640

kcal

Ingredienten

  • 200 gram honing (wilde bloemen-, klaver- of oranjebloesemhoning)

  • 2-3 gedroogde chilipepers (Peperoncino of Arbol)

  • Optioneel: appel cider azijn

  • Optioneel: snufje zout

Instructies

  • In een kleine steel- of sauspan breek je de gedroogde chilipepers door de helft zodat de zaadjes loskomen. Rooster de chilipepers en zaadjes op laag tot middelhoog vuur voor ongeveer 60 tot 90 seconden, maar voorkom dat de chilipepers aanbranden.
  • Voeg de honing toe en laat deze opwarmen terwijl je blijft roeren, tot de honing licht begint te borrelen aan de randen van je pannetje. Haal direct van de warmtebron en laat deze 10 minuten afkoelen terwijl de peper zich mengt met de honing.
  • Zeef de chilipepers uit het mengsel door een zeef in een glazen potje en laat deze afkoelen tot kamertemperatuur voor gebruik.

Notities

  • Als vegan optie kan je de honing vervangen met agave siroop.
  • Als vervanging voor gedroogde pepers kan je ook gedroogde 3/4e tot 1 eetlepel peper- of chilivlokken gebruiken.

Waar kan je spicy honey voor gebruiken?

Als marinade of glazuur

Spicy honey kan ook gebruikt worden als glazuur om vlees, vis of groenten een pittige en zoete smaak te geven – een echte delicatesse bij spareribs. Per portie kan een eetlepel of twee worden gebruikt. Dit is een geweldige manier om zowel hitte als zoetheid toe te voegen aan je barbecue- en grill gerechten.

Als saus en topping

Ook kan hot honey worden gebruikt als smaakmaker om sandwiches, hamburgers en andere hartige gerechten een pittige kick te geven. Door de zoete smaak en extra pittigheid is het een eenvoudige manier om deze smaken aan je gerechten toe te voegen, waar het voor ons bij Italiaanse pizza een favoriet is. Vaak zijn twee theelepels genoeg als extra topping om wat pittigheid toe te voegen zonder overweldigend te zijn.

Als een dip(saus)

Niet te vergeten, sauzen en dipjes: hot honey kan worden gebruikt als een dip voor chicken nuggets of wings, frituur snacks of als saus voor groenten. Het is dan ook een lekkere toevoeging voor bite-sized hapjes, maar ook spruitjes en geroosterde broccoli is een aanrader.

Houd mij op de hoogte We zullen je informeren wanneer het product weer op voorraad is.